A horvát autópálya-rendszer

Horvátországnak összesen 1314 kilométernyi autópálya útvonala van. Az ország elég jól átszőtt autópálya-rendszerrel működik, déli részén találhatók az éjszaki városoktól a déli városokig végig autópályán közlekedhetünk. A legfontosabb autópályák összekötik a tengerparti városokat is, például Splitet, Dubrovnikot és Rijekát.

Horvátországban az autópálya-rendszer nem matricás, mint Magyarországon, hanem fizetőkapus rendszer van. Felhajtáskor jegyet kell húzni, majd pedig a megtett km alapján lehajtáskor fizetünk a sorompónál. A Horvátországban tehát távolságalapú útdíjrendszer működik. A jármű kategóriájától és a megtett távolságtól függően változik az útdíj ára. 2024-ban a következő útdíjak vannak érvényben:-> Horvát autópálya díjak 2024

Autópálya fizetőkapu, Zágráb

Horvátország autópályái jól karbantartottak és biztonságosak. A sebességhatár 130 km/h. 2023 január 1-jén Horvátország belépett az euró és a schengeni övezetbe, így már nincs határellenőrzés és a hivatalos fizetőeszköz az euró Horvátországban. Az útdíjat útdíjszedő fizetőkapuknál, készpénzzel vagy hitelkártyával lehet kifizetni. A nyári időszakokban a rengeteg turista miatt a fizetőkapuk túlterheltek lehetnek, így több órás dugók alakulhatnak ki. Az elektronikus útdíjszedési (ENC) eszközök széles körben használatosak, és zökkenőmentes, gyors áthaladást biztosítanak a díjbeszedési kapukon. Az ENC készülék segítségével az autópálya díjak megfizetése gyorsan és egyszerűen online előre feltöltött egyenleg alapján történik, erre egy a tömegtől elkülönített ENC-el jelölt sávban, így jelentősen lehet csökkenteni az utazási időt.

Érdekel! – -> ENC BÉRLÉS

A horvát autópályák fontos szerepet játszanak az ország közlekedésében. Segítik a gyors és kényelmes utazást, és hozzájárulnak a gazdaság fejlődéséhez.

A horvát autópálya-rendszer

A horvát autópálya-rendszer (2023)

Béreljen ENC készüléket
és tegye utazását
Gyorsabbá
Kényelmesebbé
Egyszerűbbé