Horvátországban idén 1700 új sebességmérővel figyelik az utakat.

Rendkívüli képességű új traffipaxokat élesítenek. Nagy közlekedésbiztonsági fejlesztésbe kezd idén Horvátország. 1700 új sebességmérő kamerát élesítenek, amelyek szabálytalankodás esetén azonnal büntetnek.

Már megkezdték a horvát utakon azoknak az új sebességmérő kameráknak a telepítését, amelyek az idei évtől jókora változást hoznak az ország közúti közlekedésében – írta a VG.hu

Az új traffipaxok képesek két irányban is mérni, ráadásul nemcsak a sebességet figyelik majd, hanem több más szabálysértést is, mint például a telefonálás vagy azt, ha nincs bekötve.

A bírságot külföldre is kiküldik, és a vétkes amennyiben nem fizeti meg, akkor egy uniós egyezmény alapján az adott ország hatóságai fogják behajtani a büntetést.

A magyar gyakorlathoz hasonlóan a mérőműszereket időnként át-át helyezik, így az utazók sosem tudhatják biztosan, hogy mely útszakaszon van épp kamera.

Az új traffipaxokhoz szigorú bírságok tartoznak: a megengedett sebességhatár 15 százalékos túllépésért és a biztonsági öv mellőzéséért 30 eurós, 25 százalékos sebesség-túllépésért és vezetés közbeni telefonálásért pedig már 100 eurós bírság jár. Aki ennél gyorsabban megy akár a 300 eurós bírságra is számíthat.

Béreljen ENC készüléket
és tegye utazását
Gyorsabbá
Kényelmesebbé
Egyszerűbbé